1. ünnepi lakoma, díszvacsora → olyan formális vagy ünnepélyes étkezés, amelyet különleges alkalmakra rendeznek, mint például esküvők, céges rendezvények, évfordulók vagy más ünnepségek
  2. fogadás, díszebéd → egy hivatalos vagy ünnepélyes esemény, amelyen több fogásból álló étkezést szolgálnak fel, és amelyet gyakran beszédek, tósztok és szórakoztató programok kísérnek

A "bankett" kifejezés általában elegáns és formális eseményekre utal, ahol az étkezés és az ünneplés egyaránt fontos szerepet játszik. Az ilyen események gyakran előre megtervezett menüvel és gondosan kialakított programmal rendelkeznek, hogy emlékezetes élményt nyújtsanak a résztvevőknek.

Példamondat:

  • Az év végi céges bankett alkalmat adott arra, hogy az alkalmazottak megünnepeljék az elmúlt év sikereit.
  • A menyasszony és a vőlegény egy elegáns bankettet szerveztek az esküvőjük napjára, ahol családjuk és barátaik együtt ünnepelhettek.
  • A jótékonysági bankett során adományokat gyűjtöttek egy helyi iskola támogatására.

Eredet: A "bankett" szó az olasz "banchetto" kifejezésből származik, amely a "banco" (pad, asztal) szóból ered. Az olasz szó eredetileg a közös étkezést jelentette, amely során az emberek egy asztal köré gyűltek.

Rokon értelmű szavak: díszvacsora, ünnepi lakoma, fogadás, díszebéd, lakoma, gála.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: bankett jelentése magyarul

Vidanet banner