Idegen szavak szótára

dehonesztáló jelentése

Dehonesztáló jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ dehonesztáló jelentése közérthetően itt.
  1. becsületet sértő, lealacsonyító, megszégyenítő, megalázó → olyan cselekedet, megjegyzés vagy viselkedés, ami csökkenti valakinek a becsületét, tiszteletét vagy megítélését
  2. (jog, társadalom) hírnévrontó → valami, ami árt valaki jó hírnevének vagy társadalmi megítélésének

A "dehonesztáló" jelző olyan tevékenységeket vagy megnyilvánulásokat ír le, amelyek mások előtt csökkentik egy személy vagy szervezet tekintélyét, tiszteletét, és negatívan befolyásolják a közvélemény vagy egyének róluk alkotott képét. Gyakran használják a jogi és társadalmi kontextusokban olyan esetek leírására, amikor a hírnévrontás szándékos vagy véletlen következménye valaminek.

A dehonesztáló jelentése példamondattal:

  • Zsuzsa nagyon mérges, mert osztálytársai dehonesztáló dolgokat írtak róla  a táblára.
  • Egy nemrégiben megjelent mesefilm a romákra nézve dehonesztáló elemeket tartalmaz.
  • A vállalat dehonesztáló cikkek sorozatát követően válságkommunikációs stratégiát dolgozott ki.
  • Tamás dehonesztálónak érzi, hogy neki kell feladnia a postát, hiszen régen vezetőként ezt a titkárnője csinálta helyette.

Eredet: A "dehonesztáló" szó a latin "dehonestare" kifejezésből származik, ami 'megfosztani a tisztelettől vagy becsülettől' jelentéssel bír. A "de-" előtag erősítő vagy negatív értelmet ad, míg a "honestare" az 'tisztességes, becsületes' jelentésű "honestus" származéka.

 

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: dehonesztáló jelentése magyarul