Idegen szavak szótára

dekadencia jelentése

Dekadencia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ dekadencia jelentése közérthetően itt.
  1. (általános) hanyatlás, bomlás, visszaesés 
  2. (kultúra) a kultúra hanyatlása és ennek művészeti, irodalmi megnyilvánulása
  3. (történelem) a hanyatlás kora
  4. lásd. még → dekandens 

A dekadencia olyan folyamat vagy állapot, amelyben az erkölcsi értékek hanyatlani kezdenek, és a társadalom, a kultúra romlásnak indul. A dekadencia gyakran összefügg a gazdagság és a jólét túlzott élvezetével, valamint az értékek, hagyományok és normák elhanyagolásával.

A dekadencia jelentése példamondattal:

  • Tímea imádja a pompát, de az anyagi dekadencia miatt betelt nála a pohár, húsz év után közölte, hogy válni akar.
  • A római birodalom hanyatlását gyakran a dekadencia és az erkölcsi romlás következményeként értelmezik.
  • A dekadencia veszélyt jelenthet egy társadalom számára, ha az erkölcsi értékek teljes mértékben felbomlanak, és az egyének önző, felelőtlen magatartást tanúsítanak.

Eredet: A dekadencia szó a latin "decadentia" szóból származik, amely az "elhanyagolt, hanyatló" jelentéssel bír. A "decadentia" a "decadere" (leesni, hanyatlani) igéből ered, amely az "de-" (le) és "cadere" (esni) szavakból áll. A magyar nyelvben a "dekadencia" szó a latin eredetű francia "décadence" szóból került átvételre, amelynek jelentése és eredete hasonló.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Bakos: Idegen szavak szótára

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: dekadencia jelentése magyarul