Idegen szavak szótára

dekadens jelentése

Dekadens jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ dekadens jelentése közérthetően itt.
  1. hanyatló, bomló, visszaeső, züllő, romló
  2. (művészet, irodalom) a dekadencia stílusjegyeit követő irányzat

A dekadens jelző olyan személyekre, tárgyakra, eseményekre vagy művekre utal, amelyek a dekadenciát, az erkölcsi hanyatlás és romlás jeleit mutatják, illetve fejezik ki. A dekadens gyakran összefügg a túlzott élvezetekkel, a gazdagság és jólét negatív következményeivel, valamint az értékek, hagyományok és normák elhanyagolásával. 

A dekadens jelentése példamondattal:

  • A dekadens életmód gyakran az önzés, a felelőtlenség és az erkölcsi értékek hiányát tükrözi.
  • A dekadens művészet és irodalom gyakran a társadalmi normák és értékek megkérdőjelezésére összpontosít.
  • A szálloda dekadens díszletei és berendezései luxust és gazdagságot sugároztak, de egyben a túlzott élvezetekre való hajlamot is.
  • Az egykor híres fotómodell évekig tartó dekadens életvitele, az alkohol és kábítószerek használata erősen meglátszik az arcán.
  • Ebben az osztályban sok a dekadens tanuló, így az osztályátlag is folyamatosan romlik.

Eredet: A "dekadens" szó a latin "decadens" szóból származik, amely az "elhanyagolt, hanyatló" jelentéssel bír. A "decadens" a "decadere" (leesni, hanyatlani) igéből ered, amely az "de-" (le) és "cadere" (esni) szavakból áll. A magyar nyelvben a "dekadens" szó a latin eredetű francia "décadent" szóból került átvételre, amelynek jelentése és eredete hasonló.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: dekadens jelentése magyarul