Idegen szavak szótára

filozófia jelentése

Filozófia jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ filozófia jelentése közérthetően itt.
  1. (tudományos) bölcselettan → az emberi gondolkodás, tudás és létezés legáltalánosabb kérdéseivel foglalkozó tudományág
  2. (általános) életfelfogás, gondolkodásmód, világszemlélet → egyén vagy csoport általános életszemlélete, értékrendje és gondolkodásmódja
  3. (általános 2) vezérelv, alapelv → valami (pl. egy tevékenység) mögött álló elgondolás

A filozófia az emberi gondolkodás, tudás és létezés legáltalánosabb kérdéseivel foglalkozó tudományág. Kérdéseket vet fel és vizsgálódik az élet, a tudás, az erkölcs, a szépség, a logika és az univerzum mibenlétéről. Ezenkívül az "filozófia" kifejezés egyéni vagy csoportos életvezetési és gondolkodásmódi rendszert is jelenthet, amely az élettel, a világgal és a társadalommal kapcsolatos alapelveken és értékeken alapul. További általános jelentése a vezérelv, alapelv, ami valami mögött meghúzodhat.

Példamondat:

  • A filozófia órákon gyakran vitatkozunk az emberi létezés értelméről.
  • Jánosnak nagyon pozitív életfilozófiája van, mindig optimista.
  • Pityu főnöki filozófiája szerint a lusta emberből nem lesz megbízható dolgozó.

Eredet: A "filozófia" szó a görög "philosophia" szóból származik, amely a "philos" (szerető, barát) és "sophia" (bölcsesség) szavakból tevődik össze. Jelentése tehát 'a bölcsesség szeretete' vagy 'a bölcsesség iránti vágy'.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: filozófia jelentése magyarul