1. társadalmi nem

A "gender" (ejtsd: dzsender) kifejezés a társadalmi nemre utal, amely különbözik a biológiai nemtől). Ez magában foglalja azokat a szerepeket, viselkedési normákat és identitásokat, amelyeket egy társadalom adott az egyéneknek születésüktől kezdve, gyakran azok biológiai nemének alapján. A gender szó lényegében azt fejezi ki, hogy az ember nem születik férfinak, illetve nőnek, hanem azzá válik. A gender fogalma rámutat arra, hogy mennyire változatosak és összetettek lehetnek az egynéek, és hogy ezek a szerepek mennyire befolyásolhatóak a kulturális, történelmi és személyes tényezők által. 

A gender témakörével részletesen és átfogóan foglalkozik a genderkutatás. Ennek kiindulópontja az, hogy születéskori nemünk nem határozza meg szükségszerűen és kötelezően a viselkedésünket. Hétköznapi megfogalmazásban ez azt jelenti, hogy egy kislány is tanulhat vonatvezetőnek, nyomozónak, illetve egy fiú is lehet dajka, vagy éppen virágkötő.

Példamondat:

  • A gender lényege, hogy az egyénre bízza a döntést a tekintetben, hogy melyik nemhez tartozónak vallja magát.
  • Az állam, mint fenntartó megszüntetné az ELTE-n a genderképzést, azaz a társadalmi nemek tudományával kapcsolatos szakot.
  •  
  • Az iskolában a tanárok igyekeznek olyan oktatási környezetet teremteni, amely tiszteletben tartja minden diák gender identitását.
  • A gender szerepek gyakran befolyásolják, hogy az emberek hogyan viselkednek társadalmi helyzetekben.

 

Eredet: A "gender" egy angol szó, mely a középkori angol "gendre", illetve a francia "genre" szóból származik, amelyek mind a "fajta" vagy "típus" jelentéssel bírnak. A 20. században vált elterjedtté a társadalmi nem megkülönböztető fogalmaként a szociológiai és pszichológiai diskurzusokban.

Rokon értelmű szavak: társadalmi nem, nemi identitás, nemi szerepek, gender identitás.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: gender jelentése magyarul

Vidanet banner