1. a társadalmi nemmel kapcsolatos nézetek összessége → a nemekkel kapcsolatos ismereteket, illetve  a nemek közötti különbségeket nem csak biológiai, hanem társadalmi alapon vizsgáló és megérteni szándékozó irányzat

A genderideológia olyan elméleti keretrendszer, amely a nemek közötti társadalmi különbségeket a biológiai tényezők helyett elsősorban társadalmi szerepekkel, hagyományokkal, viselkedési mintákkal magyarázza. A genderideológia azzal foglalkozik, hogy a nemek társadalmi szerepei hogyan jönnek létre és hogyan változnak, és hogy ezek milyen hatással vannak az egyénekre és a társadalomra.

Az elmúlt években a „genderideológia” kifejezést bizonyos összefüggésekben pejoratív kifejezésként használták a nemek közötti egyenlőség, az LMBTQ jogok vagy más, a nemekkel kapcsolatos társadalmi változások előmozdítására irányuló erőfeszítések bírálására vagy szembeállítására. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a kritikák gyakran félretájékoztatáson vagy félreértésen alapulnak azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent a genderideológia.

A szóval még így is találkozhatsz: genderelmélet, gender-ideológia (helytelenül)

Példamondatok:

  • A genderideológia azon a felismerésen alapszik, hogy a nemek közötti különbségek nem kizárólag biológiai, hanem társadalmi eredetűek is.
  • Sokan kritizálják a genderideológiát, mondván, hogy túlságosan eltávolodik a biológiai tényektől és valóságtól.
  • Orbán Viktor szerint az államnak kötelessége megvédeni a gyerekeket a genderideológiától. Orbán reggel elmondta, hogy szerinte a genderideológia nem egy hülyéskedés vagy épp jópofa marháskodás, és nem is trendi dumcsi, hanem egy olyan veszély, amely ellen meg kell védeni a gyerekeinket.

Eredet: A gender szó eredetileg az angol nyelvből származik, és a társadalmi nemet (maszkulin vagy feminin) jelenti.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Wikipédia: qGenderellenes mozgalmak (angol)

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: genderideológia jelentése magyarul

Vidanet banner