1. átalakulás az egyik formából a másikba
 2. átváltozás, alakváltoztatás, formaváltoztatás
 3. (mitológia) csodálatos átváltozás (például ember fává változása)
 4. (állatvilág) a petéből kikelő egyednek egy vagy több lárvaállapoton át történő fejlődésére, illetve a teljes átalakulás során a lárva imágóvá alakulására
 5. (biológia) szervek átalakulásaszerveknek v. szervrészeknek a fejlődés során történő sajátos megváltozása (valamilyen új működésre való átállás érdekében)
 6. (pszichológia) a személyiség kóros átalakulására
 7. (történelem) a társadalmi berendezkedés alapvető átalakulása
 8. (geológia) átkristályosodása magmás és üledékes kőzetekben nagy mélységben, nagy nyomás és vagy nagy hőmérséklet hatására lezajló átkristályosodási folyamat

A metamorfózis jelentése magyarul, példamondattal:

 • Ami Katával idén nyáron lezajlott, az sokak szerint egyfajta metamorfózis, hiszen a kissé csúnyácska lányból pár hónap alatt egy vonzó hölgy keletkezett.
 • Bábozódás előtt a hernyó zöld színűről erre a sötét sárgás, barnás árnyalatra vált. Majd keres egy alkalmas helyet a bebábozódásra, és megkezdődik a metamorfózis. A báb több évig is átfekhet, és bábként telel át. (forrás: National Geographic)
 • A metamorfózis a kőzetek szilárd fázisában történő kőzetátalakulás, amely a fizikai körülmények hatására következik be, illetve a föld mélyében fizikai és kémiai körülmények változása miatt.
 • A lárvaállapot jellege szerint a metamorfózis két fő típusa a szabadlárvás és a nem szabadlárvás fejlődés.

A metamorfózis szó latin, ill. görög eredetű: (latin) metamorphosis jelentése = (görög) metamorphszisz jelentése → ’alakváltozás’

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Bakos: Idegen szavak szótára + Wikipédia

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: metamorfózis jelentése magyarul

Vidanet banner