Idegen szavak szótára

Stabat Mater jelentése

Stabat Mater jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ Stabat Mater jelentése közérthetően itt.
  1. (vallás) siralomének → egy középkori latin himnusz, amely Szűz Mária fájdalmát és szenvedését ábrázolja Jézus kereszthalálának idején
  2. (képzőművészet) Szűz Mária fájdalmát és szenvedését ábrázoló művészeti alkotások

A Stabat Mater egy középkori latin siralomének, amely Jézus kereszthalálának idején Szűz Mária fájdalmát és szenvedését ábrázolja. A szöveg a 13. században keletkezett, és az egyházi zenei hagyomány része. Számos zeneszerző megzenésítette a Stabat Mater szövegét.

A Stabat Mater kifejezés a művészetben is használatos, amikor olyan alkotásokra utal, amelyek Szűz Mária fájdalmát és szenvedését ábrázolják Jézus kereszthalálának idején.

Példamondat:

  • A Stabat Mater megzenésítéseinek egyik leghíresebbje Antonio Vivaldi műve.
  • A múzeumban egy festményt találtam, amely a Stabat Mater jelenetét ábrázolja, Szűz Máriával Jézus keresztje mellett.
  • A templom kórusa a nagyböjti időszakban előadta a Stabat Mater siraloméneket.

Eredet: A "Stabat Mater" szó a latin "stabat" (állt) és "mater" (anya) szavakból áll, és a himnusz első sorával kezdődik: "Stabat Mater dolorosa" (Állt a fájdalomtól reszkető Anya).

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: Stabat Mater jelentése magyarul