1. (általános) szakasz, mozzanat, állomás
  2. (katonai) őrhely, állomás → katonai erők vagy őrök állandó vagy ideiglenes helye, ahol őrjáratot végeznek vagy megfigyelik a környéket
  3. (vallás) Jézus keresztútjának egy-egy állomása → a keresztény hagyományban Jézus szenvedésének és keresztrefeszítésének emlékét őrző állomása(i), illetve az ezeket megörökítő képek, szobrok

A stáció szó több jelentéssel is bír, általános értelemben szakaszt, mozzanatot, illetve valaminek az állomását jelöli. Katonai szempontból egy állomás vagy őrhely, ahol a katonák megfigyelik a környéket vagy őrjáratot végeznek. Vallási összefüggésben a keresztút egy-egy állomása, ahol Jézus szenvedését és keresztrefeszítését ábrázolják.

Példamondat:

  • A katonai stáció fontos volt a határ védelmében, és a katonák naponta járőröztek ott.
  • A templom kertjében található keresztút stációi az év során több vallási ünnepség helyszínéül is szolgálnak.
  • A zarándokok a keresztút stációinál imádkoznak, emlékezve Jézus szenvedésére és áldozatára.

Eredet: A "stáció" szó a latin "statio" szóból származik, amelynek jelentése 'állóhely', 'megállóhely'. A katonai értelemben a római korban használták az őrjáratok, állomások jelölésére, míg a vallási jelentés a középkorban jelent meg, a keresztút szertartások elterjedésével.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: stáció jelentése magyarul

Vidanet banner