1. csersav → keserű ízű, növényi eredetű szerver vegyületek, amelyek összekötik és kicsapják a fehérjéket

A tanninok növényi eredetű vegyületek, amelyek különösen magas koncentrációban  vannak jelen a szőlőben, teában, és bizonyos fafajtákban. Jelentős szerepet játszanak az ételek és italok ízének, színének és tartósságának alakításában. A borászatban a tanninok hozzájárulnak a bor testességéhez, struktúrájához, míg a teában és más italokban az ízprofil meghatározó elemei lehetnek. Az iparban, különösen a bőriparban, a tanninok fontos szerepet játszanak a bőr cserzésében, ahol a bőr puhaságának és tartósságának növelése a cél.

Példamondat:

  • A bőr cserzésére (→ tartósítására, kikészítésére) valamint gyógyszerként egyaránt használatos a tannin.
  • A borkészítésben fontos tényező a tannin, mivel ez adja a bor fanyar ízét.
  • A reggeli fekete tea kesernyés ízét nagy részben a benne található tanninok okozzák.
  • Alapvetően két forrásból kerülhet a borba a tannin: a szőlőből (annak héjból, magjából és kocsányájából), valamint a hordóból.

Eredet: A "tannin" szó a francia "tannin" kifejezésből származik, ami a 'cserzőanyag' fogalmára utal. Eredete a latin "tannare" igéből ered, ami 'cserzést végezni' jelent, valamint a "tannum" (tölgyfa kéreg) szóból, amely hagyományosan cserzésre használt anyag. A tanninok nevét tehát azok cserzőipari felhasználásából kapták, bár ma már széles körben ismertek gasztronómiai és egészségügyi tulajdonságaik miatt is.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: tannin jelentése magyarul

Vidanet banner