1. (társadalom, politika) egy demokratikus rendszer felbomlásának és diktatúrává válásának akaratlan folyamata

A weimarizálódás vagy weimarizáció kifejezés a 20. század elején Németországban kialakult politikai és társadalmi helyzetre utal. A Weimari Köztársaság létrejöttét követően a demokratikus rendszer instabillá vált, és a politikai erőviszonyok erőszakos és szélsőséges irányba tolódtak. A weimarizáció, ill. a weimarizálódás kifejezés tehát egy demokratikus rendszer felbomlására utal, melyben politikai, gazdasági és társadalmi válságok, valamint a politikai erőszak és a szélsőséges csoportok egyre nagyobb befolyása jellemező. 

A weimarizálódás jelensége több tényezőn alapul, amelyek hozzájárulhatnak egy demokratikus rendszer felbomlásához és diktatúrává válásához:

  1. Az állam erőszak-monopóliumának elvesztése: A központi hatalom képtelen fenntartani a rendet, és a különböző politikai csoportok saját erőszakszervezeteket hoznak létre, hogy érdekeiket védelmezzék és előmozdítsák.
  2. Politikai polarizáció és radikalizáció: A középen álló politikai erők háttérbe szorulnak, és a szélsőséges csoportok, mint például a nácik vagy a kommunista párt, egyre nagyobb befolyásra tesznek szert.
  3. Gazdasági és társadalmi válság: A gazdasági nehézségek és a társadalmi feszültségek, például a munkanélküliség és az infláció növekedése, hozzájárulnak a politikai instabilitáshoz és az erőszakos cselekményekhez.
  4. Az intézmények meggyengülése: A politikai erőszak és szélsőségesség nyomása alatt a demokratikus intézmények, mint a parlament, a bíróságok és a sajtó, elveszítik hatékonyságukat és hitelességüket.

Példamondat:

  • A weimarizáció veszélye fenyeget, ha a politikai rendszer erős ellentétei és a gazdasági válság egyidejűleg sújtja az országot.
  • Az ország weimarizációja miatt a választók egyre inkább a szélsőséges pártok felé fordultak.
  • Az infláció gyors üteme és a társadalmi elégedetlenség növekedése miatt a weimarizálódás veszélye fenyeget az országban.

Eredet: A "weimarizáció" szó a "Weimari Köztársaság" kifejezésből származik, ami a Németország történelmi időszakát jelöli 1919 és 1933 között, amikor a politikai, társadalmi és gazdasági problémák együttesen hozzájárultak a rendszer összeomlásához és a náci hatalomátvételhez. A "weimarizáció" kifejezést hasonló problémák leírására használják, amelyek más országokban vagy rendszerekben is előfordulhatnak.

Forrás: jelentese.hu gyűjtés + Rubicon: A weimari köztársaság

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: weimarizáció jelentése magyarul

Vidanet banner