Idegen szavak szótára

woke jelentése

Woke jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ woke jelentése közérthetően itt.
  1. (ideológia) éber, tájékozott, tudatos ember → olyan személy, aki számára fontos a fontos társadalmi egyenlőség és felelősségvállalás, valamint az egymás kölcsönös segítése, támogatása  
  2. (ideológia 2, negatív) a másságnak túl nagy jelentőséget tulajdonító, baloldali ember vagy csoport

A woke (kiejtése: „vók”) az angol wake ige  múlt idejű alakja, ami annyit jelent, hogy „felébredt”. Tágabb értelemben a woke ideológia, illetve a woke-kultúra egy olyan közösséget takar, akik számára fontos a társadalmi egyenlőség és így érzékenyek a faji és nemi megkülönböztetésre.

A „woke” jelentéstartalma az idők során tovább bővült, így a társadalmi egyenlőtlenség egyéb kérdéseinek tudatosítását is magában foglalta, például a nemek és a szexuális irányultság vonatkozásában.

A 2010-es évek vége óta a woke kifejezés inkább már negatív jelenttéstartalommal bír:  a konzervatív jobboldali emberek használják azokra, akik túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak a másságnak, a nők szerepének, illetve az LMBTQ közösség jogainak. Lényegében tehát a woke jelzővel a jobboldal fogalmaz meg kritikát a liberális baloldal ellen

A woke jelentése példamondattal:

  • Orbán Viktor úgy gondolja, hogy az újbaloldali woke-eszmék képviselői már az óvodákban félre akarják nevelni gyermekeinket. A kormányfő szerint azonban „mi be vagyunk oltva a woke-vírus ellen. Úgy véd a történelem a kulturális baloldaltól, ahogyan a vakcinák a koronavírustól”.
  • Sokak szerint a woke ideológia veszélyes, míg mások úgy vélik, hogy szükséges a társadalmi igazságosság és az egyenlőség megteremtéséhez.
  • A woke néhány kritikusa azt állítja, hogy az ideológia korlátozza a szólásszabadságot, míg mások szerint ez az állítás téves és a fogalom félreértelmezésén alapul.

Eredet: A "woke" kifejezés a 20. század elején jelent meg az afro-amerikai közösségben, utalva a rasszizmus és a fajgyűlölet elleni küzdelemre, valamint az afro-amerikai közösség életkörülményeinek javítására. Az elmúlt évtizedekben azonban a kifejezést kibővítették, és a társadalmi igazságosság és az egyenlőség iránti elkötelezettségre is utalhatnak. A "woke ideológia" kifejezést a 21. században kezdték használni, hogy leírják a szélesebb körű politikai és társadalmi mozgalmakat, amelyek az elnyomás rendszereinek lebontására törekednek.


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: woke jelentése magyarul