Idegen szavak szótára

szociopata jelentése

Szociopata jelentése magyarul az idegen-szavak szótára alapján. Tudd meg, mi a pontos jelentése most ✔️ szociopata jelentése közérthetően itt.
  1. érzéketlen, érzelmektől mentes személy, akinek csak a saját célja elérése számít
  2. a társadalomba beilleszkedni képtelen személy

A szociopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál, úgy, ahogy az emberek többsége egy csavarhúzót vagy egy papírzsebkendőt használ. A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt.

A szociopaták legnagyobb gyengesége, hogy nem tudják magukat különféle érzelmi helyzetekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek következtében általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. Rosszul viselik a monotóniát, hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra, ami felelőtlenséggel párosul. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, impulzívak, azaz csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket.

Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni vagy a gyanakvást elaltatni. Gyakran csak a közvetlen környezetük van azzal tisztában, hogy „valami nincs rendben”.

A szociopata jelentése példamondattal:

  • A tudósok szerint a szociopaták és más emberek között a legfontosabb különbség az, hogy az agyban kioldódik a félelmet megfékező gátlás.
  • Donald Trumpot rettegésben tartotta az apja, aki Frankensteinként alakította át fiát egy nárcisztikus, már-már szociopata személyiséggé.

A szociopata szó latin eredetű: socius jelentése → 'társ' + pathé jelentése → 'szenvedés'

 


Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: szociopata jelentése magyarul