Adalékanyag funkciója az élelmiszerben: tartósítószer

Nem kívánatos hatások: A nitrátokat bizonyos baktériumok nitritté alakítják (pl. az emésztőrendszerben), amely élelmiszerkomponensekkel reagálva nitrozaminok képződéséhez vezethet. Csecsemőknek készült élelmiszerekhez nem adható.

E-szám rövid leírása: A nitrátok számos növényi élelmiszerben is természetes módon jelen vannak (pl. spenót, saláta, cékla). Az iparban általában karbonátok és salétromsav reakciójával állítják elő.

Példák az adalékanyag engedélyezett felhasználására: pácolt sonkák, sajtok, szalámik

Forrás: NÉBIH

Ha hasznosnak találod a jelentese.hu ingyenes szolgáltatásait, akkor oszd meg másokkal is, számunkra ez nagy segítség! Köszönjük!

  

Link erre az oldalra: E 251 Nátrium-nitrát jelentése magyarul

Vidanet banner